Handysafetykits

U heeft ze vast wel eens gehoord. Die mooie verkooppraatjes over natuurvriendelijke en biologisch afbreekbare wegdekreinigers, additieven die olie afbreken, die u gerust in uw olieafscheider kunt toevoegen of op het oppervlaktewater ter bestrijding van olie kunt gebruiken. Laat u niets wijsmaken, want het is een typisch geval van “Het middel is vaak erger dan de kwaal”.

Dispergeemiddelen, zoals ze ook worden aangeduid, worden bij de bestrijding van olieverontreinigingen op grote schaal toegepast. Vaak overgehaald door een goed verkooppraatje van een salesman in die producten, onder het motto dat het “biologisch afbreekbaar” is.

Laat u niets wijs maken! Deze pure chemische bestrijding zorgt er alleen maar voor dat de olie als het ware in kleine brokjes wordt verdeeld. De olie verspreidt zich verder in ons ecosysteem met uiteindelijk als vergaarput onze prachtige, rivieren, meren en oceanen en bedreigen alle moois wat zich daarin bevindt. Een dispergeermiddel dient uitsluitend te worden toegepast om als laatste stap in de oliebestrijding te worden toegepast om bijv. de laatste restanten op een wegdek mee te ontvetten.

Geef een reactie